Новини

Диригентът на хор "Евера" печели престижна международна награда

10 януари 2010

ДИРИГЕНТЪТ НА ХОР “ЕВЕРА” ПЕЧЕЛИ МЕЖДУНАРОДНА НАГРАДА

 

Iordan Kamdjalov

 

На 13 ноември 2009 година лауреат на една от най-престижните международни награди в областта на дирижирането стана 29-годишният Йордан Камджалов.

Това бе обявено в западна Европа по следния начин: „Българинът Йордан Камджалов спечели Първа награда на Четвъртия интернационален конкурс за диригенти „Йорма Панула” във Финландия при пълно единогласие на всички членове на международното жури, оркестъра и публиката, дирижирайки на финалния концерт „Kонцерт за оркестър” на Барток и „Четири последни песни“ на Рихард Щраус със световноизвестното сопрано Барбара Хендрикс.”

Спечелването на такъв конкурс само по себе си е огромен успех и визитна картичка за сериозно участие в международния музикален живот и международните музикални среди, и открива хоризонтите на европейската и световна сцена.

Наскоро след конкурса е отличен със стипендията, която се учредява от всички Берлински висши заведения по изкуствата и се връчва за извънредно високи постижения.

Проф. К. Алекс от Хумболтовия университет в Берлин казва, че не му е известно нещо от областта на музиката, с което Йордан Камджалов да не може да се справи, и нещо, което не може да направи.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ДИРИГЕНТА

Йордан Камджалов е изключително дейна личност. Роден е през 1980 г. в гр. Търговище. Учи в Държавната музикална академия в София, а след това в Музикалната академия в Берлин. Успоредно с това участва в майсторски класове и курсове на световноизвестни диригенти (Kurt Masur, Sir Simon Rattle, Daniel Barenboim, Nikolaus Harnoncourt, Bernard Haitink, Jorma Panula, Daniel Harding, Pierre Boulez и др.), в редица престижни музикални фестивали в Швейцария, Франция, Австрия, Германия, както и в множество документални филми, радио и телевизионни предавания за Европа и Северна Америка.

На 20-годишна възраст Йордан основава в София хор „Евера” и вече 9 години е негов диригент и художествен ръководител, макар че не живее в България. Още в началото на следването си в Германия става инициатор, художествен ръководител и диригент на Международен ансамбъл „Innorelatio” (Берлин) и Madrigalkreis хор (Берлин). Вече е работил с повече от 60 оркестрови и хорови състави във Франция, Испания, Португалия, Швейцария, Австрия, Германия, Финландия, Полша, Унгария, Чехия и България. През 2005 г. ръководи оперен спектакъл с участието на Komische Oper Berlin. В периода 2007-2009 г. е ангажиран като диригент в Дворцовия театър Райнсберг (Германия). Дирижира в Залата на Берлинска Филхармония, Концертхаус Берлин, Дома на музиката в Порто и др.

Получил е няколко престижни международни отличия:
. 2009 г. – Първа награда на Четвъртия международен конкурс за диригенти Jorma Panula във Финландия;
. 2009-2011 г. – стипендиант на Deutsche Bank – Akademie Musiktheater heute – като диригент в програмата за съвременна опера;
. 2007 г. – номинация за специалната награда в международния конкурс за диригенти Crzegorz Fitelberg (Полша);
. 2007 г. – четвъртфиналист в Международния конкурс за млади диригенти в Безансон (Франция);
. 1998 г. – специална награда на конкурса „Млади музикални дарования” (България).

Въпреки огромната си ангажираност се стреми да отделя внимание и време за семейството си, което му носи много радост. Много цени съпругата си Наталия, на която и в най-важните и трудни моменти може да разчита като на най-добър приятел, помощник и критик. Имат 2-годишен син.


Iordan i Kubrat

Предлагаме на вашето внимание едно кратко интервю с Йордан Камджалов:

- Би ли сподел кога започнаха твоите духовни и творчески търсения?

Й.К.: Характерно за моя път е, че на 13 годишна възраст по различни начини ми се даде възможност да се свъраж интензивно с трите основни стълба на човешката култура – наука, изкуство и философия (религия). Не знаех кой път да поема. Това бяха абсолютно отворени врати за мен. Осъзнах, че религията пропива всяка наука, изкуство и култура. И така, науката стана мое хоби, изкуството моя професия, а философията (религията) – съдържанието на моя живот. Тогава Учителя Петър Дънов изкристализира като мой лидер, фаворит, водач и образец.

С.Г.: Какво е за теб хор „Евера” и работата ти с него?

Й.К.: През 2000 година създадохме хор „Евера”, на който и досега съм ръководител. Той беше и продължава да бъде моята най-мощна, безпрецедентна школа. Там се създават условия за даване и вземане. Това беше една лаборатория за създаване на моя музикален път – лаборатория, в която изкристализира моя цялостен музикален мироглед, в която съзрях същинските перспективи пред музиката и изкуството като цяло и видях как веки тон, всеки глас, всяко движение е еманация на една жива сила.

С.Г.: В твоя живот творческия и духовния път се преплитат и вървят паралелно. Какво ти дава докосването до музиката на Учителя?

Й.К.: Толкова трудно се говори за музиката на Учителя. Колкото повече се занимаваш с нея, толкова повече разбираш, че тя е безпределна, необхватна и неразбираема. Заподозирането на тази абсолютна колосалност изисква огромна интелигентност, музикалност и безкрайна вътрешна култура. А още и информираност и компетентност. Аз изпитвам огромен респект и огромна непреодолимост към тази музика. Тя е непроницаема, тя е една лаборатория, в която откриваш принципи и модели, които събуждат нови сили в живота. Музиката на Учителя изисква едно хиперниво, хиперинтелигентност и ултрачувствителност, изисква огормен респект – само тогава можеш да я разбереш и да я усетиш. Всеки, който се занимава с нея, трябва да си даде сметка за това. В противен случай заниманието му ще е безпредметно. Аз пристъпвам към музиката на Учителя с огромна информация и подготвеност, при все което ми се разкриват само елементи от нея. Бих препоръчал на всеки, който се занимава с музиката на Учителя да се стреми да я разглежда като вътрешно лабораторно упражнение. Ние сме в зората на докосването до тази материя и сме щастливи, че можем да работим с нея.

С.Г.: Твоето образование е възможно най-доброто за един диригент. Работил си с най-големите музиканти на планетата в твоята област и си дирижирал едни от най-великите музикални произведения, които човечеството е създало. С какво ти помага това?

Й.К.: Да, наистина имам най-доброто музикално образование, което може да се има. От висшите учебни заведения, които съм завършил и всички международни майсторски класове, орез които съм минал, както и от дирижирането на много трудни творби и шедьоври научих фундаментални неща, с които борави музикалното изкуство. Имах възможността да уча при изключителни професори в Софийската и Берлинската консерватории, както и при същинските водачи на световното дирижиране и от тях научих незабравими неща, но този, от който приех мащабите за една истинска интегрална култура е учителя Петър Дънов. Музиката на Учителя е музика на абсолютното съдържание, чието достигане не може да ти обезпечи никое учебно заведение на планетата. В моя случай опт учебните заведения получих средствата, а от учителя – съдържанието, и така се стигна до един изключително плодоносен синтез без който пътя ми на муаикант щеше да бъде безпредметен.

С.Г.: Виждам, че Учителя заема много специално място в твоя живот! Какво по-точно е то?

Й.К.: Учителя ми даде критерия, мащаба, с който да меря всичко и да виждам явленията вътре в мен и около мен и да ги осъзнавам в тяхната глобалност. Той ни свързва с нови хоризонти, разкривайки проекции за една нова култура. В която и област да погледнем, виждаме модели на бъдещето. Той ни дава повече, отколкото виждаме. Ние дори не познаваме какво възприемаме. Моженето при Учителя се измерва с други октави. И това можене, това виждане и това разбиране е приложимо във всички области на живота. Аз съм един от най-щастливите хора на планетата, поради това, че успях да приема един истински критерий и едно виждане, което да ме свързва с доброто. Смея да твърдя, че без това Учение аз щях да бъда невероятно посредствен.

Учителя е сеяч на култура и цивилизация. Той ни дава храна. Той сади, дава ни семена и казва: „Сейте!” но за да може да се проумее това се изисква огромна култура. Музиката на Учителя представлява семена и аз бих се радвал да бъда птица, която носи навсякъде тези семена.

С.Г.: От кое не би се отказал никога?

Й.К.: От връзката си с природата. Трудно бих могъл да си представя живота без природата.

С.Г.: И един последн въпрос: Кое те прави щастлив?

Й.К.: Възможността да уча. Животът е една вечна радост за тези, които искат да учат.


Снежана Георгиева

Интервюто е взето от в. "Братски живот", бр.42

 http://www.bialobratstvo.info/dmdocuments/42.pdf

 

Лауреат на международен конкурс

 

Разговарях с Йордан Камджалов по телефона (той живее и работи в Берлин) и го попитах защо според него точно той е спечелил първата награда на такъв престижен международен конкурс.

      Ето какво ми отговори: “Всички правят нещата с много старание и убедително. Но другите дирижират, а аз творя. Аз не ползвам партитура, защото познавам наизуст произведението. Това ми дава възможност да установя контакт с оркестъра. Аз използвам поглед, движения - оркестърът и аз бяхме едно.”

В разговора Йордан Камджалов посочи и още една много съществена причина: неговата 15-годишна всеотдайност към музиката. “Това е колосален труд - каза той – няма събота, няма неделя.” И още една причина посочи за своя успех - съпругата си Наталия. Ще го цитирам дословно, защото се изрази много поетично: “Моят успех би бил бледа свещица на фона на обедното жарко Слънце, ако нямах до себе си Наталия и Кубрат.” Кубрат е неговият двегодишен син. Йордан Камджалов уверено е влязъл в международния музикален живот. Той вече има ангажименти като гост-диригент в различни оркестри в Европа до 2013 г.

     Въпреки богатите си творчески възможности твърди, че продължава да се учи. Да му пожелаем успех!

 

Радка Иванова

http://www.bialobratstvo.info/dmdocuments/42.pdf
Още новини:

11 януари 2021 - Празник на Светлината и Любовта: Паневритмия с д-р Светла Балтова: 17.01.2021

11 януари 2021 - "Познатият непознат": книга за теглене

06 януари 2021 - Зала за обучение по Паневритмия в международния братски център в София

30 ноември 2020 - Paneurhythmy Еxercises for Developing Partner and Social Skills

21 октомври 2020 - Представяне на Паневритмия: Фестивал "Здравей, Здраве" Варна 1.11.2020

20 октомври 2020 - Представяне на Паневритмия в Панагюрище: 24.10.2020

09 октомври 2020 - Курс за начинаещи по Паневритмия в Русе

06 октомври 2020 - Ускорен курс за начинаещи по Паневритмия в София: начало 08.10.2020

02 октомври 2020 - Курс за начинаещи по Паневритмия във Варна

02 октомври 2020 - Курс за напреднали и начинаещи по Паневритмия: начало 9.10.2020

02 октомври 2020 - Курс по Паневритмия в Пловдив: начало 16.10.2020

30 септември 2020 - Курс по Паневритмия за начинаещи в София и пренатално възпитание: начало 4.10.2020

30 септември 2020 - Курс по Паневритмия в Пловдив: начало 7.10.2020

30 септември 2020 - Два курса по Паневритмия за начинаещи в София:начало 17.10 и 24.10.2020

18 септември 2020 - Дневен курс по Паневритмия за начинаещи в София: начало 07.10.2020

18 септември 2020 - Курс по Паневритмия за начинаеши в София: начало 23.09.2020

26 юли 2020 - КНИГАТА „ПАНЕВРИТМИЯ - ИСТОРИЯ И ПРИЕМСТВЕНОСТ“ ВЕЧЕ Е ДОСТЪПНА В ЕЛЕКТРОНЕН ВИД

23 юни 2020 - Да споделим светлината с Паневритмия на свещени места

10 март 2020 - Паневритмия с д-р Светла Балтова

10 март 2020 - Курс по Паневритмия в Габрово и Севлиево

07 февруари 2020 - Паневритмия на Фестивал "Здравей, Здраве" Габрово 8/9.02 2020

05 януари 2020 - Курс по Паневритмия за начинаещи, София: начало 31.01.2020

07 ноември 2019 - Седми практически семинар по Паневритмия: 16.11.2019 София

07 ноември 2019 - Есенен празник за деца с Паневритмия: 16.11.2019 София

30 октомври 2019 - Паневритмия: Конференция "Науката и възпитанието" 2/3 ноември 2019

09 октомври 2019 - Курс по Паневритмия за начинаещи в Плевен:19.10.2019

04 октомври 2019 - Паневритмия на Фестивал "Здравей, Здраве" Панагюрище 5/6.10 2019

04 октомври 2019 - Работилница "Паневритмия за всеки" в Пловдив: 06.10.2019

02 октомври 2019 - Курс по Паневритмия за начинаещи и напреднали в София: 08/10.10.2019

27 септември 2019 - Паневритмия на Фестивал "Здравей, Здраве" Търговище 28/29.09 2019

27 септември 2019 - Работилница "Паневритмия за всеки" в Пловдив: 29.09.2019

26 септември 2019 - Курс по Паневритмия в София: начало 13.10.2019

26 септември 2019 - Курс по Паневритмия в Пловдив за начинаещи: начало 7.10.2019

26 септември 2019 - 3 курса по Паневритмия във Варна

26 септември 2019 - Паневритмия за деца в Търговище: начало 30.09.2019

26 септември 2019 - Курс по Паневритмия за начинаещи в Търговище: начало 30.09.2019

19 септември 2019 - Курс по Паневритмия в Пловдив: начало 2.10

19 септември 2019 - Дневен и вечерен курс по Паневритмия в София: 9.10

18 септември 2019 - Курс: Паневритмията и словото на Учителя

08 май 2019 - Детски празник с Паневритмия и творчески дейности, 11 май София

07 май 2019 - Представяне на Паневритмията в Казанлък, 11 май

06 май 2019 - Представяне на Паневритмията в Благоевград, 12 май

06 май 2019 - Семинар: Творящите сили в Паневритмията 11 май, София

02 май 2019 - Детска работилница: Приказна паневритмия

19 април 2019 - Представяне на Паневритмията: Фестивал "Здравей, Здраве" Пловдив 2019

16 април 2019 - Ускорен курс за начинаещи по Паневритмия в Пловдив: начало 17 април

16 април 2019 - Символите в Паневритмията: 20.04.2019, София

09 април 2019 - Курс по Паневритмия в София: начало 9 май, 2019

08 април 2019 - Курс по Паневритмия в Пазарджик: начало 09.04.2019

20 март 2019 - Представяне на Паневритмията в Пазарджик, 23.03

20 март 2019 - Къде играем Първата Паневритмия през 2019

19 март 2019 - Представяне на Паневритмията в Пловдив, 23.03

14 март 2019 - Курс по Паневритмия: Проект: ЗаЕдно в кръга на Паневритмията - хармония между тяло, ум и дух: Пловдив 2019, Европейска столица на културата

07 март 2019 - Пролетен курс по Паневритмия ~ София, 05.04.2019

27 февруари 2019 - Курс по Паневритмия в Севлиево

27 февруари 2019 - Трети семинар: Паневритмията ~ здраве и подмладяване 16.03.2019, София

13 февруари 2019 - Втори семинар: Паневритмията ~ емблема на чистотата 16.02.2019, София

23 януари 2019 - Паневритмия на Фестивал "Здравей, Здраве!" Габрово, 27.01.2019

09 януари 2019 - Даровете на Паневритмията: Първи семинар, 19.01.2019, София

09 януари 2019 - Сайт по проект: "ЗаЕдно в кръга на Паневритмията - хармония между тяло, ум и дух", Пловдив 2019, Европейска столица на културата

01 ноември 2018 - Представяне на Паневритмията във Варна:10 ноември, 2018

30 октомври 2018 - Паневритмия на Втора научна конференция "Науката и възпитанието в творчеството на Учителя Петър Дънов

23 октомври 2018 - Семинар по Паневритмия: 27.10/28.10.2018 в София

13 октомври 2018 - Курсове по Паневритмия за начинаещи и напреднали в София

13 октомври 2018 - Курс по Паневритмия в Бургас: начало 18.10.2018

13 октомври 2018 - Курс по Паневритмия за деца в Търговище: начало 15.10.2018

13 октомври 2018 - Курс по Паневритмия за начинаещи в Търговище:начало 15.10.2018

08 октомври 2018 - Курс за преподаватели по Паневритмия: начало 20.10. 2018

05 октомври 2018 - Курс по Паневритмия за начинаещи в София: 13.10.2018

01 октомври 2018 - Обучение по Паневритмия в София: начало 2.10.2018

18 септември 2018 - Курс за деца в Пловдив: Проект: ЗаЕдно в кръга на Паневритмията - хармония между тяло, ум и дух: Пловдив 2019, Европейска столица на културата

14 септември 2018 - Курс по Паневритмия: Проект: ЗаЕдно в кръга на Паневритмията - хармония между тяло, ум и дух: Пловдив 2019, Европейска столица на културата

11 септември 2018 - ПАНЕВРИТМИЯТА И СЛОВОТО НА УЧИТЕЛЯ: курс за лица с първоначални умения по Паневритмия (15.10.2018)

11 септември 2018 - Дневен курс по Паневритмия за начинаещи в София (10.10.2018)

03 септември 2018 - Курс по Паневритмия за начинаещи в София: начало 21.10.2018

29 август 2018 - Курс по Паневритмия за начинаещи в София: начало 08.10.2018

29 август 2018 - Курс по Паневритмия за начинаещи в София: начало 12.10.2018

08 август 2018 - Курс по Паневритмия за начинаещи във Варна: начало 23.09.2018

06 август 2018 - ПОДРЕЖДАНЕ НА УЧАСТНИЦИТЕ В ПЪРВИ ДЯЛ НА ПАНЕВРИТМИЯТА И ОБЩИ ПРАВИЛА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ

06 август 2018 - ПРОГРАМА: Паневритмията като част от Школата на Бялото Братство: Рила 11/12 08.2018

29 юли 2018 - СЕМИНАР: Паневритмията като част от Школата на Бялото Братство: Рила 11/12 08.2018

11 юли 2018 - Нов курс за преподаватели по Паневритмия:начало 20.10. 2018

06 юли 2018 - Образователна програма за преподаватели: „Паневритмия: активности за здраве и социализация“ към ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" (2018/2019 г.)

29 юни 2018 - Ускорен курс по Паневритмия (02. 07. 2018 г., София)

12 юни 2018 - Паневритмия на Фестивал "Здравей, Здраве" Тетевен (16/17.06 2018)

29 май 2018 - Паневритмия на Фестивал "Здравей, Здраве" Троян (9/10.06 2018)

22 май 2018 - Паневритмията ~ ключ към здраве: лекция на д-р Светла Балтова ("Здравей, Здраве" Петрич, 26.05.2018 г.)

18 май 2018 - Лекция на доц. д-р Людмила Червенкова: "Паневритмия - българската практика за здраве и благополучие

18 май 2018 - Лекция на д-р Светла Балтова: "Космическата сила на Паневритмията и българския дух."

26 април 2018 - Паневритмия на Фестивал "Здравей, Здраве" Благоевград (28/29.04.2018)

26 април 2018 - УСКОРЕН ЕДНОМЕСЕЧЕН КУРС ПО ПАНЕВРИТМИЯ ЗА НАЧИНАЕЩИ В СОФИЯ (начало: 15 май)

19 април 2018 - Комплекс упражнения за Духа и тялото, Фестивал "Здравей, Здраве" Пловдив 21.04.2018

16 април 2018 - Запис на музиката на Паневритмията от Учителя Петър Дънов

16 април 2018 - Паневритмия за синхронизиране на ума и сърцето при децата, 22.04.2018 г. ("Здравей, Здраве" Пловдив)

03 април 2018 - Курс по Паневритмия за деца в София (начало: 17 април, 2018)

18 март 2018 - Честита Велика Пролет! Послание от Борис Николов

06 март 2018 - Лекция и практически курс по Паневритмия в Шумен с д-р Балтова (10.03.2018)

27 февруари 2018 - Ключовете за самопознание, скрити в Паневритмията

27 февруари 2018 - Курс по Паневритмия за начинаещи в Севлиево (начало: 20.02.2018)

26 февруари 2018 - Курс по Паневритмия за начинаещи в София (начало: 23.03.2018)

26 февруари 2018 - ПАНЕВРИТМИЯ от съкровищницата на българския дух

12 февруари 2018 - Лекция: Паневритмия - здраве и красота за всички ("Здравей, Здраве" Габрово, 27.01.2018)

29 декември 2017 - Паневритмия на Фестивал "Здравей, Здраве" Габрово (27-28.01.2018)

09 декември 2017 - Курс по Паневритмия в София (12.12.2017)

20 ноември 2017 - Семинар: Паневритмия - жива геометрия, пластичност, движение (2-3.12.2017)

09 ноември 2017 - Родени от Слънцето - Концерт

26 октомври 2017 - Курс по Паневритмия за начинаещи в София (начало: 4.11.2017)

23 октомври 2017 - Доклади по Паневритмия на Научна конференция "Науката, образованието и възпитанието в творчеството на Учителя Петър Дънов"

13 октомври 2017 - Паневритмия на Фестивал "Здравей, Здраве" Стара Загора (14/15. 10. 2017)

13 октомври 2017 - Паневритмия на Фестивал "Здравей, Здраве" Панагюрище (14.10. 2017)

30 септември 2017 - Курс по Паневритмия за начинаещи в София (2017/2018)

29 септември 2017 - Курс по Паневритмия за начинаещи в Търговище (2017/2018)

26 септември 2017 - Курс по Паневитмия за деца в Пловдив (2017/2018)

21 септември 2017 - Курс по Паневритмия в Пловдив (2017/2018)

19 септември 2017 - Паневритмия на Фестивал "Здравей, Здраве" Търговище (23.09 - 24.09 2017)

14 септември 2017 - Два курса по Паневритмия в София 2017/2018

14 септември 2017 - Курс по Паневритмия за деца в София 2017/2018

07 септември 2017 - КУРС ПО ПАНЕВРИТМИЯ ЗА НАЧИНАЕЩИ В СОФИЯ

14 август 2017 - ОБЩИ ПРАВИЛА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПАНЕВРИТМИЯ - напомняне

30 юли 2017 - Влияние на началното обучение по Паневритмия върху качеството на живот и здравето

26 юни 2017 - Паневритмия на Фестивал на здравето и спорта, София (1.07.2017)

08 юни 2017 - Паневритмия на Фестивал "Здравей, Здраве" Троян (10.06 - 11.06. 2017)

03 юни 2017 - Курс по Паневритмия в Гърция (17.06 - 18.06.2017)

02 юни 2017 - Ускорен курс по Паневритмия в Пловдив (03.06.2017)

30 май 2017 - Курс по Паневритмия за деца до 14 г. (06.06-30.06.2017, София)

13 май 2017 - Лекция по Паневритмия на Международен форум във Франция (12-14 май, 2017)

01 май 2017 - Курс по Паневритмия в Италия (6.05 - 7.05.2017)

24 март 2017 - Ускорен курс по паневритмия

20 март 2017 - Първият ден на пролетта

13 февруари 2017 - Нов курс по Паневритмия за начинаещи

01 февруари 2017 - Паневритмията - българска практика за здраве и благополучие - доц. д-р Людмила Червенкова

25 януари 2017 - Курс по Паневритмия в Германия (3.02 - 5.02.2017)

19 януари 2017 - Паневритмия на Фестивал „Здравей Здраве“ в Габрово (28.01-29.01. 2017)

26 декември 2016 - Научно изследване върху въздействието на Паневритмията - доц. д-р Людмила Червенкова

26 ноември 2016 - Изцеляващото въздействие на Паневритмията - д-р Светла Балтова

03 октомври 2016 - КУРС ПАНЕВРИТМИЯ - НАПРЕДНАЛИ

03 октомври 2016 - Курс по Паневритмия за начинаещи

28 септември 2016 - Курс за преподаватели по Паневритмия

24 септември 2016 - Курс по Паневритмия за начинаещи

24 септември 2016 - Курс за начинаещи

21 септември 2016 - Курс по Паневритмия в Пловдив

20 септември 2016 - Майсторски клас по Паневритмия

15 септември 2016 - Курс за начинаещи

13 септември 2016 - Курс за начинаещи

14 август 2016 - СЕМИНАР ПО ПАНЕВРИТМИЯ НА РИЛА - 14 И 16 АВГУСТ 2016

10 август 2016 - Библиотека Паневритмия, т.1

15 юли 2016 - Ускорен курс по Паневритмия за начинаещи

29 юни 2016 - Ускорен курс по Паневритмия в Монтана

11 юни 2016 - Ускорен курс "Паневритмия - начинаещи" (съботно-неделен в гр.Русе)

11 юни 2016 - Лекция за Паневритмията на Фестивала на здравето в София, 11 юни

08 юни 2016 - ВАЖНИ ФАКТИ ЗА МУЗИКАТА НА ПАНЕВРИТМИЯТА

14 май 2016 - Документален филм показва КАК ЯРМИЛА МЕНЦЛОВА Е ИГРАЛА И ПРЕПОДАВАЛА ПАНЕВРИТМИЯ

12 май 2016 - ИНТЕРВЮ С МАРГАРИТА ЕНЕВА

06 май 2016 - Лекции в гр. Казанлък на 8 май

14 април 2016 - Курс по Паневритмия в София

08 април 2016 - Ускорен курс по Паневритмия за начинаещи

28 март 2016 - Ускорен курс по Паневритмия

25 март 2016 - Изложба "Благовестие в бяло"

23 март 2016 - Ново телевизионно предаване за паневритмията

22 март 2016 - Започна новия паневритмичен сезон в северното полукълбо на Земята

01 март 2016 - Ново ръководство по паневритмия на английски език

26 февруари 2016 - Ускорен курс по Паневритмия

02 февруари 2016 - Курсове по Паневритмия в Хасково

07 декември 2015 - Курс по Паневритмия в Русе

24 ноември 2015 - Предаване за децата и паневритмията по ТВ7

29 октомври 2015 - С какво е полезен един курс по паневритмия за начинаещи?

23 октомври 2015 - 50 нобелови лауреати и други велики учени за вярата си в Бога

30 септември 2015 - Курсове по Паневритмия в София

27 септември 2015 - Курс по Паневритмия за начинаещи в София

27 септември 2015 - Курс по Паневритмия за начинаещи в Бургас

27 септември 2015 - Курс по Паневритмия за начинаещи в Хасково

18 септември 2015 - Курс за начално обучение по паневритмия за деца в Пловдив

17 септември 2015 - За какво е полезна Паневритмията?

16 септември 2015 - ОБЯВЕН Е ПЪРВИЯТ ПРЕДСТОЯЩ КУРС ПО ПАНЕВРИТМИЯ ЗА НАЧИНАЕЩИ В ГРАД СОФИЯ

10 септември 2015 - За първи път вижте личния екземпляр на Катя Грива на книгата "Паневритмия"

21 април 2015 - Нов ускорен курс по Паневритмия за начинаещи в София

09 март 2015 - Ускорен вечерен курс за начинаещи в София

07 март 2015 - Курс по Паневритмия в град Шумен

03 март 2015 - Започва 3-месечен курс "Паневритмия за начинаещи" в София

02 март 2015 - ЗАПОЧВА НОВО ОБУЧЕНИЕ ЗА ПРЕПОДАВАТЕЛИ ПО ПАНЕВРИТМИЯ

01 март 2015 - КНИГАТА НА МЕСЕЦ МАРТ - "ПАНЕВРИТМИЯ" на уникална цена

29 декември 2014 - 7 ОЗДРАВИТЕЛНИ УПРАЖНЕНИЯ ОТ АВТОРА НА ПАНЕВРИТМИЯТА

22 декември 2014 - Документална изложба от ръкописи, книги и снимки на Петър К. Дънов

30 ноември 2014 - Честване по случай 100 години от раждането на Димитър Грива

12 ноември 2014 - КУРСОВЕ ПО ПАНЕВРИТМИЯ ЗА НАЧИНАЕЩИ: СОФИЯ, ПЛОВДИВ, КАЗАНЛЪК, ХАСКОВО, РУСЕ

04 октомври 2014 - Заключителен семинар за преподаватели по Паневритмия

27 септември 2014 - Лекция: ПАНЕВРИТМИЯТА - СРЕДСТВО ЗА ЗДРАВЕ, ДУШЕВЕН МИР И ХАРМОНИЯ

17 септември 2014 - Всички ВАЖНИ ФИЛМИ за паневритмията на едно място

01 септември 2014 - Научна монография за паневритмията - достъпна в интернет

02 юли 2014 - АРХИВЕН ОРИГИНАЛЕН ЗАПИС НА МУЗИКАТА НА ПАНЕВРИТМИЯТА

12 юни 2014 - ЧЕСТВАНИЯ на 150 години от рождението на Учителя Петър Дънов и 100 години от неговата първа публична беседа

27 май 2014 - Учителя Петър Дънов – 100 години „Сила и живот“ – културна дискусия в НДК

24 май 2014 - Как Ярмила Ментцлова е изпълнявала паневритмията?

22 май 2014 - Открито писмо на Жан-Луи Гобо

10 май 2014 - Ускорен курс по Паневритмия за начинаещи

09 май 2014 - ВИДЕО - Лекции за паневритмията

24 февруари 2014 - Книгата "Паневритмия, здраве и благополучие. Един български модел за двигателна активност"

22 февруари 2014 - Семинар за преподаватели по Паневритмия 1-2 март

29 декември 2013 - АРХИВЕН ФИЛМ - Първият дял на паневритмията, показан от Ернестина Сталева и Виола Бауман

14 декември 2013 - Разговор за създаването и развитието на Паневритмията с Георги Петков

12 ноември 2013 - Семинар за преподаватели по паневритмия

13 октомври 2013 - Текстове за Паневритмията

13 септември 2013 - ЕФЕКТИ НА НАЧАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ ПО ПАНЕВРИТМИЯ

23 ноември 2012 - Концерт ЦВЕТНИТЕ ЛЪЧИ НА СВЕТЛИНАТА

02 октомври 2012 - Семинар от втори цикъл подготвящ за преподаватели по Пнаевритмия

05 януари 2012 - ПЪРВИ СЕМИНАР ( 2012 г.) за преподаватели по Паневритмия

28 юли 2011 - Последен семинар за преподаватели - на Рила

09 юни 2011 - Йордан Камджалов - явлението на 21 в.

14 април 2011 - Учебният филм "Паневритмия" вече е предоставен за безплатно теглене

11 април 2011 - „Упражнения за духа и тялото” - НОВ учебен филм с 5 комплекса упражнения

10 април 2011 - Паневритмия в Пловдив

22 март 2011 - Празничен концерт по случай Първа пролет

07 юни 2010 - Отзив за втория семинар за преподаватели по Паневритмия

19 септември 2009 - Паневритмия във Финдхорн

24 март 2009 - Нов материал за историята на Паневритмията

22 март 2009 - Започна сезонът на Паневритмията

09 февруари 2009 - DVD филм за Паневритмията

09 януари 2009 - Обновена галерия със снимки

05 декември 2008 - Последните издания на "Паневритмия" на три езика на международния панаир на книгата

04 юли 2008 - Паневритмия в Берн

07 май 2008 - Статия за философията на Учителя Петър Дънов

06 май 2008 - Паневритмия в Южния парк

08 април 2008 - Публикувани лекции на Учителя Петър Дънов

21 март 2008 - Представяне на Паневритмията

20 януари 2008 - Паневритмия и здраве